Babka piaskowa
Składniki:
- Jajka 4 szt
- Cukier 3/4 szklanki
- Mąka pszenna tortowa 3 szklanki
- Mleko 1 szklanka
- Olej rzepakowy 1/2 szklanki lub roztopione masło 1/2 kostki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Aromat pomarańczowy do ciasta
- Bułka tarta i masło (do wysmarowania formy)
Przygotuj:
- Miskę 2 szt
- Mikser
- Formę do pieczenia ciasta
Sposób przyrządzenia:
- Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i utrzeć mikserem na puszystą masę.
- Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo olej i i wciąż ucierać (można również zamiast oleju dodać roztopione i ostudzone masło). Następnie dodać mleko wciąż ucierając. Dodać kilka kropel aromatu.
- Wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy i zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy i bardzo delikatnie ale dokładnie wymieszać.
- Formę na babkę wysmarować ocieplonym masłem i posypać bułką tartą.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy będzie już suchy.
- Babkę wyłożyć na metalową kratkę. Pozostawić do wystygnięcia.
- Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem.