Sałatka z kurczakiem, arbuzem i fetą
Składniki:
- Sałata roszponka
- Pieczona pierś z kurczaka
- Ser feta
- Arbuz
- Ogórek zielony świeży
- Pestki dyni
- Kiełki nasion lnu
- Sól, Pieprz
- Cytryna - sok,
- Oliwa z oliwek,
- Miód naturalny
Przygotuj:
- Talerz
- Mały słoik z zakrętką
- Nóż
Sposób przyrządzenia:
Roszponkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pierś kurczaka upiec w piekarniku lub na grillu. Ogórka obrać ze skórki. Odciąć 1/3 ogórka i pokroić na małe kawałki. Arbuza rozkroić. Odciąć szeroki plaster arbuza, wyjąć pestki i pokroić na małe kawałki. Ser feta – odciąć plaster i pokroić na małe kawałki. Do słoika wlać świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny, dodać łyżkę oliwy, łyżeczkę miodu, sól i pieprz. Słoik zamknąć i energicznie potrząsnąć.
Na talerzu rozłożyć dwie duże garści roszponki. Następnie ułożyć kawałki pokrojonego kurczaka, ser feta, arbuza, ogórka. Polać dressingiem ze słoika. Posypać pestkami dyni. Na wierzchu ułożyć kiełki nasion lnu - mogą być również inne kiełki o delikatnym smaku np. kiełki słonecznika lub lucerny.
Sposób podania:
Sałatkę podawać z dowolnym pieczywem: pełnoziarnistym pszennym lub białym typu bagietka, rogalik.