Ryż z pieczonymi jabłkami
Składniki:
- Jabłka 8 szt.
- Ryż biały długoziarnisty
- Rodzynki
- Cynamon
Przygotuj:
- Naczynie żaroodporne lub brytfannnę do zapiekania
Sposób przyrządzenia:
Ryż ugotować na sypko. Ja gotuję ryż w parowarze, czas 50 minut.
Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne. Następnie jabłka pokroić na dowolne kawałki np. ćwiartki lub ósemki. Pokrojone jabłka układać na płasko w naczyniu żaroodpornym , posypać cynamonem i ułożyć rodzynki na wierzchu. Piec w piekarniku 40 minut, 190 stopni, grzałki góra dół.
Na talerzu rozłożyć ugotowany ryż, nałożyć jabłka.
Sposób podania:
Można posypać po wierzchu płatkami migdałów, polać jogurtem naturalnym lub śmietaną. Nie ma potrzeby sypać cukrem, ponieważ jabłka upieczone są naprawdę słodkie.