Koktajle owocowe
Składniki:
- Fermentowany produkt mleczny - dowolny: jogurt naturalny lub maślanka lub kefir
- Owoce sezonowe - dowolne: borówki, maliny, brzoskwinie, morele, mango, ananas, melon, banany
Przygotuj:
- Szklanki lub pucharki
- Blender
Sposób przyrządzenia:
Owoce włożyć do blendera, zalać kefirem i zmiksować. Jeśli rodzaj owocow jest zbyt kwaśny to można dodać również banana średniodojrzałego. Nadaje on słodkości i nie ma powodu dodawać cukru.
Zamiast produktów mlecznych fermentowanych można użyć mleka krowiego lub mleka roślinnego - migdałowego, kokosowego. Koktajl można również zrobić miksująć owoce z wodą.
Namawiam do picia koktajli owocowych przez cały rok! Najsmaczniejsze i najzdrowsze są przygotowane na bazie owoców sezonowych. Latem z użyciem produktów mlecznych fermentowanych - ponieważ chłodzą, zimą na bazie mleka migdałowego lub kokosowego - są bardziej kaloryczne.