Sezamki z orzechami włoskimi
Sezamki to propozycja pysznej, słodkiej przekąski.
Składniki:
- Sezam 100 g
- Orzechy włoskie 50 g
- Miód pszczeli gryczany ok. 3-4 łyżki
- Płatki owsiane górskie – 2-3 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wsypujemy do miseczki i łączymy mieszając. Ponieważ masa ma być zwarta, dlatego miód dodajemy stopniowo – jego ilość zależy od stopnia płynności miodu. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Można też nakładać gotową masę łyżką na talerzyk i dekorować dowolnymi pestkami, nasionami np. dyni, słonecznika.
Aby uzyskać efekt pięknych, okrągłych kulek - używam formy silikonowej do cake popsów. Można użyć też formy do pralinek. Nakładam masę i schładzam w lodówce ok.1 godzinę.