Pierniczki kakaowe
Pierniczki nie są słodkie i mogą je spożywać osoby, które liczą kalorie. Mają mocno kakaowy smak i korzenny zapach.
Składniki:
- Jajka 6 szt.,
- Mąka pszenna 1 kg,
- Olej rzepakowy 250 g,
- Jogurt 400 g,
- Miód 200 g,
- Cukier trzcinowy lub Ksylitol 250 g,
- Kakao extra ciemne 4 łyżki stołowe,
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
- Soda 1 łyżeczka,
- Przyprawa korzenna do piernika 60g.
Przygotuj:
- Łyżkę, łopatkę z silikonową końcówką,
- Robot kuchenny o dużej mocy wyposażony w misę oraz funkcję ubijania i zagniatania ciasta,
- Stolnicę drewnianą lub silikonową, wałek, foremki do wykrawania ciasteczek,
- Piekarnik, blacha do pieczenia, papier do pieczenia.
Sposób przyrządzenia:
Jajka ubić z cukrem na puszysty kogel mogel, używając robota kuchennego o dużej mocy wyposażonego w misę oraz funkcję ubijania. Można użyć również miksera z trzepaczkami i zwykłej miski. Następnie dodać suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao , przyprawę korzenną oraz pozostałe mokre składniki – jogurt, olej rzepakowy, miód. Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto przy użyciu robota, haka do zagniatania oraz funkcji zagniatania ciasta. Ciasto można również zagnieść ręcznie na stolnicy – jest to jednak bardziej pracochłonne. Zagniecione ciasto włożyć na 2 godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki ciasto położyć na stolnicy i rozwałkować wałkiem na grubość 0,5 centymetra. Wykrawać kształty za pomocą foremek do wykrawania ciasteczek. Wykrojone ciasto układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wkładać do nagrzanego piekarnika i piec 8-10 minut.
Sposób podania:
Upieczone pierniczki można podawać w wersji bez dekoracji. Można je również przed podaniem posypać po wierzchu cukrem pudrem lub dekorować lukrem, gorzką czekoladą, prażonymi płatkami migdałów, płatkami owsianymi, rodzynkami lub dowolnymi pestkami, nasionami np. dyni, słonecznika. Ja jednak preferuję wersję bez cukru pudru i dekoracji. Pierniczki nie są słodkie i mogą je spożywać osoby, które liczą kalorie. Mają mocno kakaowy smak i korzenny zapach.