Gofry z owocami
Składniki:
- Mleko krowie 500ml
- Jajko 1 szt
- Mąka pszenna typ 550 450g
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Olej rzepakowy uniwersalny 4 łyżki
- Borówki
- Brzoskwinie
Przygotuj:
- Gofrownicę
- Miskę, chochelkę, łyżkę,widelec
- Mikser do ubijania lub blender
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki połaczyć i wymieszać przy uzyciu miksera lub blendera na gładką masę.
Gofrownicę rozgrzać.Posmarować olejem przy użyciu pędzelka. Nabierać masę łyżką lub chochelką, kłaść na gofrownicę i piec ok. 5 minut.
Podawać ciepłe. Jeśli mają być zimne, powinny studzić się na kratce, aby nie były mokre od spodu.
Borówki umyć, brzoskwinie umyć i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Gofry posypać owocami po wierzchu i podawać.
Sposób podania:
Gofry podawać z cukrem pudrem, owocami lub konfiturą niskosłodzoną. Można również na owoce położyc łyżkę śmietany.
W wersji wytrawnej można podawać z serkiem białym, pastą z jajek i awokado, kozim serem, szynką, łososiem.
Zamiast mąki pszennej typ 550 można użyć mąki pszennej pełnozisrnistej lub pomieszać mąki różnych zbóż: dodać owsianą, gryczaną. Można również zrobić bez dodawania jajka.