download-arrow up-arrow right-arrow left-arrow

Piernik na miodzie z bakaliami


Składniki:
  • Jajka 6 szt rozm.L
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Miód pszczeli 4 łyżki
  • Mąka pszenna tortowa 2 szklanki
  • 6 łyżek kakao
  • Mleko 1 szklanka
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Przyprawa korzenna do piernika
  • Orzechy włoskie
  • Rodzynki
  • Suszone śliwki
  • Olejek pomarańczowy
 
Przygotuj:
  • Miskę 2 szt
  • Mikser
  • Formę do pieczenia ciasta
 
Sposób przyrządzenia:
  • Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier oraz miód pszczeli i utrzeć mikserem na puszystą masę.
  • Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo olej i i wciąż ucierać. Następnie dodać mleko wciąż ucierając. Dodać kilka kropel olejku pomarańczowego.
  • Wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą korzenną. Dodać do ubitej masy i zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy i bardzo delikatnie ale dokładnie wymieszać.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia ciasta. 
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy będzie już suchy.
  • Piernik wyłożyć na metalową kratkę. Zdjąć ostrożnie papier do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia.

 

Konsultacje

Dobre jedzenie
to podstawa dobrego życia

Kto z nas nie chciałby cieszyć się wspaniałym zdrowiem i tryskać energią?

Regularne spożywanie różnorodnych, pełnowartościowych posiłków to najlepszy sposób aby cudownie wyglądać i czuć się fantastycznie przez całe życie. To również droga do uniknięcia groźnych chorób. No i ta przyjemność smaków, zapachów.

Skontaktuj się lub napisz
Kontakt

Jeśli masz pytania lub jesteś zainteresowany skontaktuj się!

Skontaktuj się ze mną
zadzwoń lub napisz.

Kontakt

Zapoznaj się z cennikim
moich usług.

Cennik