Piernik na miodzie z bakaliami
Składniki:
- Jajka 6 szt rozm.L
- Cukier 1/2 szklanki
- Miód pszczeli 4 łyżki
- Mąka pszenna tortowa 2 szklanki
- 6 łyżek kakao
- Mleko 1 szklanka
- Olej rzepakowy 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- Przyprawa korzenna do piernika
- Orzechy włoskie
- Rodzynki
- Suszone śliwki
- Olejek pomarańczowy
Przygotuj:
- Miskę 2 szt
- Mikser
- Formę do pieczenia ciasta
Sposób przyrządzenia:
- Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier oraz miód pszczeli i utrzeć mikserem na puszystą masę.
- Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo olej i i wciąż ucierać. Następnie dodać mleko wciąż ucierając. Dodać kilka kropel olejku pomarańczowego.
- Wymieszać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą korzenną. Dodać do ubitej masy i zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy i bardzo delikatnie ale dokładnie wymieszać.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia ciasta.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Masę przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy będzie już suchy.
- Piernik wyłożyć na metalową kratkę. Zdjąć ostrożnie papier do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia.