Ryba po grecku
czyli w moim wydaniu Pieczony dorsz z Pieczonymi warzywami
1. Pieczony dorsz
Składniki:
- Filet z dorsza atlantyckiego - 3-4 szt.
- Czosnek 2-3 ząbki
- Olej rzepakowy
- Ocet jabłkowy Bio, może być również sok z połówki cytryny
- Sól i Pieprz
Przygotuj:
- Nóż, praskę do czasnku, mały słoiczek z nakrętką
- Naczynie żaroodporne lub brytfannę do pieczenia
- Piekarnik nagrzany do 190 stopni
Sposób przyrządzenia:
Filet z dorsza umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do naczynia żaroodpornego.
W małym słoiczku przygotować marynatę do mięsa. Czosnek obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę i włożyć do słoiczka. Dodać 4 łyżki oleju rzepakowego, 4 łyżki octu jabłkowego. Słoiczek zamknąć i energicznie wstrząsnąć kilka razy. Rybę polać przy użyciu łyżki marynatą.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, grzałki góra dół, wstawić naczynie z rybą i piec ok. 30 minut.
2. Pieczone warzywa
Składniki:
- Marchew 3 szt.
- Seler 1/2 szt.
- Pietruszka 2 szt.
- Por 1/2 szt.
- Dynia hokkaido - 1/2 małej dyni
- Cebula 1szt.
- Passata pomidorowa 300ml
- Sól, pieprz
Przygotuj:
- Naczynie do zapiekania, papier do pieczenia
- Nóż, łyżkę
Sposób przyrządzenia:
Warzywa umyć, obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić - w plasterki, kostkę lub dodowolne kawałki, cebulę w piórka lub kostkę.
Warzywa ułożyć w naczyniu do zapiekania, doprawić solą i pieprzem, polać passatą pomidorową. Przykryć papierem do pieczenia . Piec w piekarniku 200 stopni, grzałki góra dół przez 40-50 minut.
Sposób podania:
Dorsza po upieczeniu wyłożyć na talerz. Dodać upieczone warzywa. Można dowolnie połączyć dorsza z warzywami: albo ułożyć na wierzchu ryby, albo rozłożyć warzywa na półmisku a następnie położyć rybę. Można udekorować świeżą natką pietruszki lub koprem.
Dorsza po grecku można podawać na ciepło i na zimno.
Zamiast dorsza można użyć: halibuta, łososia, makreli atlantyckiej lub innej ulubionej ryby.