Kolorowy makaron z makiem, miodem i bakaliami
Składniki:
- Makaron 150g - najlepiej o ciekawych kształtach (kokardki, mix postaci bajkowych, samochodziki, gwiazdki, literki), może być też makaron kolorowy (z dodatkiem naturalnych barwników pochodzących z marchwi, buraków, szpinaku)
- Mak 150 g
- Daktyle suszone 6 szt.
- Śliwki suszone 6 szt.
- Morele suszone 6 szt.
- Figi suszone 6 szt.
- Rodzynki 50g
- Miód pszczeli 50g
- Orzechy - włoskie, brazylijskie, pekan
Przygotuj:
- Miseczkę lub talerz głęboki
- Łyżkę
- Blender lub nóż
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente i ostudzić. Mak sparzyć i zmielić. Można też użyć suchego maku już zmielonego, jest on zmielony i pasteryzowany parą i gorącym powietrzem i nie trzeba go już sparzać (nie mylić z gotową masą makową w puszce]. Do przygotowanego blendera włożyć suszone owoce: daktyle, morele, śliwki, figi i lekko pociąć ale tak aby były to kawałki owoców a nie masa. Owoce można też pokroić nożem. Przygotować miskę lub inne naczynie. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać: makaron, mak, pokrojone bakalie, orzechy, rodzynki, miód.
Sposób podania:
Podawać w miseczkach lub pucharkach, jeść łyżeczką. Można posypać po wierzchu prażonymi płatkami migdałów, lub sezamem, pestkami dyni, słonecznika. Można podawać również z owocami na przykład pomarańczami, mandarynkami.