Placki z cukinii
Składniki:
- Cukinia średnia
- Jajko 2 szt
- Mąka pszenna typ 850 100g
- Mleko 3 łyżki
- Olej rzepakowy uniwersalny 1 łyżka
- Pietruszka natka
- Sól, pieprz
Przygotuj:
- Blachę do pieczenia, papier do pieczenia
- Tarkę do warzyw
- Miskę, łyżkę
Sposób przyrządzenia:
Cukinię obrać ze skórki i zetrzeć na tarce ze średnimi oczkami. Natkę pietruszki umyć i pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, połaczyć i wymieszać przy uzyciu łyżki. Jeśli cukinia będzie miała dużo soku, mąki należy dodać odpowiednio więcej. Masa powinna być zwarta (nie lejąca się), tak aby można nakładać ją łyżką.
Blachę do pieczenia wyłozyć papierem do pieczenia. Nakładać masę przy użyciu łyżki, formując płaskie placki.
Piec w piekarniku przez ok. 15-20 minut, w temperaturze 190 stopni, grzałki góra dół.
Sposób podania:
Placki podawać wersji wytrawnej z kwaśną śmietaną, kozim serem, łososiem. Mogą być również dodatkiem do dań jednogarnkowych typu gulasz lub leczo.