Pasztet z ciecierzycy
Pasztet z ciecierzycy to fit alternatywa dla tłustych i cięzkich pasztetów mięsnych. Jest również mniej pracochłonny.
Składniki:
- Ciecierzyca (suche ziarna) 250 gr,
- Cebula 2 szt.,
- Jabłko 1/4 szt.
- Olej rzepakowy 6 łyżek
- Śliwki suszone 14 szt.,
- Majeranek suszony 4 łyżki
- Sól 1 łyżeczka
- Pieprz szczypta
Przygotuj:
- Nóż, łyżkę, słoik szklany, łopatkę z silikonową końcówką,
- Robot kuchenny o dużej mocy wyposażony w pojemnik z ostrzem do siekania,
- Patelnię, drewnianą łopatkę,
Sposób przyrządzenia:
Przygotowanie pasztetu z soczewicy należy zaplanować dzień wcześniej ponieważ soczewicę należy wcześniej namoczyć. W tym celu należy wsypać soczewicę do naczynia (garnek, szklana miska, słoik), zalać chłodną wodą i zostawić na ok. 8-10 godzin. Po upływie tego czasu soczewica napęcznieje. Po namoczeniu ciecierzyca zwiększy swoją objętość, będzie miała ok.500-550g. Następnie odlać pozostałą wodę a namoczoną soczewicę opłukać pod bieżącą wodą. Wsypać soczewicę do garnka, zalać wodą i ugotować bez nakrywania pokrywką. Po ugotowaniu odlać wodę z ciecierzycy i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę pokroić w kostkę, jabłko zstrzeć na tarce i udusić razem na patelni na oleju rzepakowym i pozostawić do ostygnięcia.
Wsypać wszystkie składniki do pojemnika z ostrzem do siekania – ugotowaną ciecierzycę, uduszoną cebulkę, suszone śliwki, majeranek, sól i pieprz. Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę.
Przygotowany pasztet przełożyć łopatką do szklanego słoika. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż kilka dni.
Sposób podania:
Podawać na tradycyjnym pieczywie pełnoziarnistym żytnim lub pszennym. W lecie można przyozdabiać dowolnymi warzywami: pomidorem, ogórkiem, koprem, świeżą papryką. W zimie podajemy z warzywami kiszonymi lub marynowanymi w occie: kiszone i marynowane ogórki, marynowana papryka, kiszone buraki.
Pasztet można również przygotować z białej fasoli typu Jasiek. Jest o wiele pyszniejszy. Jedyny minus jest taki, iż jest bardziej pracochłonny, ponieważ fasolę po namoczeniu należy, ziarnko po ziarnku, obrać ze skórek.
Okiem dietetyka
Pasztet z ciecierzycy jest fit alternatywą dla tłustych i ciężkich pasztetów mięsnych. Jest również mniej pracochłonny. Ciecierzyca jest skarbnicą białka, zawiera również inne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Ciecierzyca jest bogata w błonnik, który przyczynia się do zmniejszenia stężenie frakcji tzw. „złego” cholesterolu we krwi - przyczyny miażdżycy oraz innych chorób serca, m.in. choroby wieńcowej czy zawału serca. Błonnik pozytywnie wpływa również na perystaltyke jelit i prawidłowe wypróżnianie.
Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny, dlatego z powodzeniem mogą sięgać po nią osoby chorujące na cukrzycę, insulinooporność. W tym przepisie jako składnik występują w znacznej ilości suszone śliwki. Osoby, które zmagają się z wysokim poziomem cukru powinny zmniejszyc ilość śliwek o połowę.
Zawarty w ciecierzycy potas przyczynia się do spadku ciśnienia krwi. Ponadto potas przyspiesza wydalanie nadmiaru sodu z organizmu, co również sprzyja obniżeniu poziomu ciśnienia.
Ciecierzyca może jednak powodować wzdęcia. Moczenie, gotowanie bez przykrywki oraz użycie ziół takich jak majeranek i kminek pomaga pozbyć się tego efektu.