Dutch baby - pieczony omlet/naleśnik z borówkami
Składniki:
- Jaja 4 szt.
- Mąka pszenna typ 550 lub 650 - 1 duża szklanka czyli ok.190 g
- Mleko krowie - 1 duża szklanka czyli ok. 360 ml
- Olej rzepakowy - 3 łyżki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Cukier puder
- Borówki - mogą być inne owoce jagodowe sezonowe - maliny, jagody, jeżyny, poziomki
Powyższe składniki są na dwie porcje czyli na dwa naleśniki.
Przygotuj:
- Blender
- Okrągła forma do pieczenia ciasta z odpinaną obręczą - forma powinna być z powłoką nieprzywierającą non-stick
- Łopatka do naleśników - szeroka
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, grzałki góra dół. Formę wysmarować olejem rzepakowym za pomocą pędzelka, wlać połowę masy, posypać obficie borówkami i wstawić do piekarnika na 20-25 minut.
Po upieczeniu, odpiąc obręcz i przy użyciu łopatki do naleśników delikatnie zsunąć na talerz. Posypać cukrem pudrem.