Sałata z roszponki, granatów i orzechów z dressingiem z oleju z dyni
Składniki:
- Sałata roszponka
- Owoc granatu
- Orzechy włoskie
- Orzechy brazylijskie
- Sól, Pieprz
- Olej z dyni tłoczony na zimno
- Cytryna - sok (może być również Ocet jabłkowy bio)
- Miód naturalny
- Musztarda
Przygotuj:
- Talerz, miseczka
- Mały słoik z zakrętką
- Nóż
Sposób przyrządzenia:
Roszponkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Granat rozkrić i delikatnie wyjmować czerwony miąższ ze środka owocu. Na talerzu rozłożyć kilka garści rukoli. Następnie położyć kilka sztuk orzechów włoskiich i brazylijskich . Do słoika wlać świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny, dodać 3 łyżki oleju z dyni, łyżeczkę miodu, łyżeczkę musztardy,sól i pieprz. Słoik zamknąć i energicznie potrząsnąć.
Sposób podania:
Sałatę podawać z dowolnym pieczywem: pełnoziarnistym pszennym, żytnim, graham.