Leczo z dyni z kaszą gryczaną
Składniki:
- Mięso z piersi indyka 1kg (może być również mięso z udźca indyka)
- Cebula 2 szt
- Dynia piżmowa 1 szt
- Papryka żółta 1 szt
- Papryka czerwona 2 szt
- Passata pomidorowa 2 butelki
- Kasza gryczana
- Sól, Pieprz
- Papryka czerwona slodka w proszku
Przygotuj:
- Garnek
- Deskę do krojenia i Nóż
Sposób przyrządzenia:
Mięso z piersi indyka (lub udźca indyka) umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Dynię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dynię można również zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tak jak marchewkę na surówkę). Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
Mięso i cebulkę włożyć do garnka, doprawić solą i pieprzem, podlać wodą i udusić do miękkości. Następnie dodać pozostałe składniki: pokrojoną dynię i papryki, passatę pomidorową, doprawić papryką czerwoną w proszku. Dusić wszystko na wolnym ogniu ok. jedną godzię.
Kaszę gryczaną ugotować na sypko.
Sposób podania:
Leczo z dyni podawać z dowolną kaszą lub ryżem, choć ja uważam iż najlepiej smakuje z kaszą gryczaną. Można również podać z dowolnym pieczywem pełnoziarnistym.