Pieczona cukinia, papryka, pomidory z serem feta
Składniki:
- Cukinia 2-3 szt. duże
- Papryka 5-6 szt. różne kolory - polecam paprykę odmianę letnią, ma taki bardzo jasnożółty kolor i odmianę czerwoną podłużną słodką,
- Pomidory malinowe świeże 2 szt.
- Cebula 2 szt.
- Passata pomidorowa 1 butelka
- Ser feta
- Sól, pieprz
- Pietruszka natka
Przygotuj:
- Naczynie do zapiekania, papier do pieczenia
- Nóż, łyżkę
Sposób przyrządzenia:
Warzywa umyć. Cukinię i cebulę obrać ze skórki. Paprykę i pomidory pozbawić gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa pokroić - w plasterki, kostkę lub dodowolne kawałki, cebulę w piórka lub kostkę.
Warzywa ułożyć w naczyniu do zapiekania, doprawić solą i pieprzem, zalać passatą pomidorową. Przykryć papierem do pieczenia . Piec w piekarniku 200 stopni, grzałki góra dół przez 40-50 minut.
Sposób podania:
Po upieczeniu warzywa przełożyć do miseczki, pokruszyć ser feta, posypać obficie pietruszką. Można również dodać czarne oliwki i polać oliwą z oliwek. Podawać z pieczywem pełnoziarnistym.
Warzywa po upieczeniu można podawać na ciepło i na zimno. Mogą być daniem głównym jak i przekąską.