Zupa z podgrzybków
Składniki:
- Podgrzybki świeże lub mrożone
- Cebula 1szt.
- Włoszczyzna - marchew, seler, por, pietruszka
- Sól, pieprz
- Liść laurowy 3-4 szt
- Ziele angielskie 6 szt
- Śmietana do zupy
- Pietruszka nać
- Makaron muszle
Przygotuj:
- Garnek do gotowania ok 2-3 litrowy
- Nóż, łyżkę
Sposób przyrządzenia:
Grzyby umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Włoszczyznę umyć i obrać. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub kostkę. Włoszczyznę włożyć do garnka, zalać wodą, doprawić solą i pieprzem i ugotować bulion warzywny. Bulion odcedzić z warzyw. Do bulionu dodać pokrojone grzyby i cebulkę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu ok.15 minut - tak aby grzyby zmiękły ale się nie rozgotowały. Dodać kilka łyżek śmietany do zupy, doprawić solą i pieprzem, zagotować.
Makaron ugotować al dente. Natkę pietruszki umyć i pokroić.
Podawać w bulionówkach z makaronem obficie posypane natką pietruszki.