Sałatka z makaronem i łososiem
Składniki:
- Szpinak baby
- Makaron penne pełnoziarnisty
- Łosoś pieczony
- Brokuły ugotowane
- Pomidory czerwone
- Pestki słonecznika
- Natka pietruszki
Sos czosnkowo-jogurtowy:
- Jogurt naturalny - kubeczek 180 ml
- Czosnek - ząbek
- Koper świeży
- Sól, Pieprz
Przygotuj:
- Talerz, Miseczkę
- Nóż, Praskę do czosnku
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente. Łososia umyć, oprószyć solą upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym – temperatura 180 stopni, 25 minut (40 minut jeśli łosoś jest zamrożony), grzałki góra dół. Szpinak umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Brokuły ugotować na parze. Upieczonego łososia podzielić na kawałki. Umyć i pokroić pomidory oraz koperek.
Czosnek obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać jogurt naturalny, dodać czosnek, koperek, doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać.
Na talerzu rozłożyć dużą garść szpinaku. Następnie ułożyć ugotowany makaron oraz ugotowane brokuły. Rozłożyć cząstki upieczonego łososia i pokrojone pomidory. Posypać pestkami słonecznika, ułożyć gałązki natki pietruszki. Polać sosem czosnkowo-jogurtowym.
Sposób podania:
Sałatkę można podawać jako danie obiadowe lub kolacyjne. Jest bardzo sycąca, ponieważ ponieważ oprócz łososia oraz warzyw, zawiera również makaron pełnoziarnisty.