Chłodnik z pieczonych buraków z jajkiem
Składniki:
- Pieczone buraki
- Kefir
- Jaja
- Rzodkiewka 2-3 sztuki
- Ogórek gruntowy
- Koper
- Sól, Pieprz
Przygotuj:
- Talerz głęboki i miskę
- Tarkę
- Nóż
Sposób przyrządzenia:
Buraki umyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 200 stopni, grzałki góra dół. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
Buraki obrać ze skórki i zerzeć na tarce. Umyć i obrać ogórka i rzodkiewki - zetrzeć na tarce. Do miski wlać kefir, dodać starte buraki, ogórka i rzodkiewkę. Koperek pokroić i wsypać do miski. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem.
Sposób podania:
Chłodnik można podawać z ugotowanym jajkiem lub młodymi ziemniakami.