Knedle ze śliwkami
Składniki:
- Ziemniaki ugotowane 250g
- Ser twarogowy 500g
- Jajko 2 szt
- Mąka pszenna typ 550 lub 650 - 3 małe szklanki tj. 400g
- Śliwki
- Masło krowie
Przygotuj:
- Stolnicę
- Duży garnek, praskę do przeciskania ziemniaków
- Nóż, łyżkę, łyżkę cedzakową
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać ze skórki i ugotować, odstawić do ostygnięcia. Ja często wykorzystuję ziemniaki, które zostały z obiadu.
Ser twarogowy i chłodne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajka i mąkę. Zagnieść ciasto. Ja zagniatam ciasto przy użyciu robota kuchennego wyposażonego w końcówkę (hak) do zagniatania ciasta. Jest to bardzo prosty sposób, ciasto zagniata się samo, dosłownie w kilka minut. Jeśli ciasto byłoby zbyt luźne, bo np. ser będzie mokry lub ziemniaki mokre - to należy dosypać trochę więcej mąki.
Śliwki umyć, wyjąć pestki i pokroić na ćwiartki.
Zagniecione ciasto, formować porcjami w wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta tak jak na kopytka. Następnie formować na dłoni placuszki, w środek wkładać śliwki Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.
W garnku zagotować wodę. Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować przez ok. 5-7 minut. Podczas gotowania przemieszać delikatnie łyżką, żeby knedle się nie posklejały. Przy użyciu łyżki cedzakowej wyjmować knedle i kłaść na talerz.
Masło roztopić. Knedle nałożyć na talerz, polać niewielką ilością masła i posypać cukrem.
Sposób podania:
Knedle podawać z roztopionym masłem i posypane cukrem. Można również podać z jogurtem greckim, kwaśną śmietaną.
Zamiast mąki pszennej typ 550 można użyć mąki pszennej pełnoziarnistej lub w proporcjach: 130g mąki pełnoziarnistej i 270 g mąki typ 650. Zamiast cukru można użyć ksylitolu lub stewii.