Pieczony łosoś z warzywami i makaronem tagliatelle
Składniki:
- Filet z łososia atlantyckiego
- Makaron tagliatelle
- Pomidor 2-3 szt.
- Cukinia duża 1 szt
- Papryka czerwona 2-3 szt.
- Passata pomidorowa
- Pietruszka natka
- Sól i Pieprz
Przygotuj:
- Naczynie żaroodporne lub brytfannę do pieczenia
- Piekarnik nagrzany do 190 stopni
Sposób przyrządzenia:
Filet z łososia umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć w naczynia żaroodpornym. Oprószyć solą i pieprzem, można również dodać czosnku przeciśniętego przez praskę. Przykryć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, grzałki góra dół, wstawić naczynie z rybą i piec ok. 30-40 minut.
Warzywa - cukinię, pomidory, paprykę - umyć, pokroić i upiec w piekarniku według mojego przepisu na Pieczoną cukiię paprykę i pomidory https://www.healthymenu.pl/Blog/Zdrowo/Pieczona-cukinia-papryka-pomidory-z-serem-feta.
Makaron ugotować al dente i odcedzić.
Na talerzu rozłożyć ugotowany makaron, następnie nałożyć upieczone warzywa i na wierzchu kawałek upieczonego łososia. Ozdobić natką pietruszki.