Pasta z pieczonych warzyw
Pasta z pieczonych warzyw, pyszna i aromatyczna, idealna na zimowe wieczorne posiłki.
Składniki: bakłażan, marchew, papryka czerwona i żółta, marchew, czosnek, cebula, sól, pieprz, olej rzepakowy, zioła prowansalskie.
Warzywa umyć. Marchew, cebulę, czosnek obrać ze skórki. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych. Wszystkie warzywa pokroić: marchew w cieniutkie plasterki, paprykę i cebulę w piórka, bakłażana w kawałki, czosnek w plasterki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa, skropić olejem, posypać ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wymieszać łyżką. Przykryć pergaminem lub folią aluminiową. Piec w piekarniku 190 stopni, grzałki góra dół przez 50 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. Następnie zblendować w blenderze. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.