Sałatka z kurczakiem i mango
Składniki:
- Szpinak baby
- Pieczona pierś z kurczaka
- Mango
- Awokado
- Winogrona czerwone
- Pestki słonecznika
- Sól, Pieprz
- Cytryna - sok,
- Oliwa z oliwek,
- Miód naturalny
Przygotuj:
- Miseczkę lub talerzyk
- Mały słoik z zakrętką
- Nóż
Sposób przyrządzenia:
Szpinak umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pierś kurczaka upiec w piekarniku lub na grillu elektrycznym. Upieczoną pierś kurczaka podzielić małe cząstki. Awokado obrać ze skórki. Odciąć ćwiartkę awokado i pokroić na małe kawałki. Winogrona umyć, oberwać z szypułek. Mango obrać ze skórki. Odciąć połowę i pokroić w kawałki. Do słoika wlać świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny, dodać łyżkę oliwy, łyżeczkę miodu, sól i pieprz. Słoik zamknąć i energicznie potrząsnąć.
Do miseczki nałożyć dużą garść szpinaku. Następnie ułożyć kawałki kurczaka, mango, winogrona, awokado. Polać dressingiem ze słoika. Posypać pestkami słonecznika.
Sposób podania:
Sałatkę podawać z dowolnym pieczywem: pełnoziarnistym pszennym lub białym typu bagietka, rogalik.