Makaron z sosem kurkowym i kurczakiem
Składniki:
- Makaron muszle
- Kurki
- Filety z kurczaka
- Cebula 2-3 sztuki
- Śmietanka 12%
- Mąka ziemniaczana
- Liść laurowy, ziele angielskie
- Sól, pieprz
- Pietruszka natka
- Koper
Przygotuj:
- Garnek mały i duży
- Patelnię z pokrywką
- Talerz, szklankę
- Nóż, łyżkę
Sposób przyrządzenia:
Filety z kurczaka umyć i pokroić w cienkie plasterki/paski. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelnię włożyć pokrojonego kurczaka, cebulkę, wlać szklankę wody, posypać solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 20-25 minut - do momentu aż mięso będzie miękkie Czas gotowania zależy od wielkości kawałków mięsa.
Kurki oczyścić i umyć. Cebulę pokroić w kosteczkę. Do garnka włozyć kurki, cebulę, zalać wodą do przykrycia. Dodać przyprawy: 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sół, pieprz. Gotować na wolnym ogniu 10-15 minut - do czasu aż cebulka i kurki będą miękkie.
Makaron ugotować al dente - zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Ugotowane kurki przelać na patelnię z kurczakiem. Umyć natkę pietruszki i koper - pokroić.
Przygotować sos. Odlać trochę wywaru z kurek - ok. 1/2 szklanki, wsypać do tego wywaru 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2-3 łyżki śmietanki. Wszystko rozmieszać tak aby nie było żadnych grudek. Wlać na patelnię z kurczakiem i kurkami, podgrzać i energicznie mimeszać ponieważ sos będzie stopniowo gęstniał.
Na talerzu rozłożyć ugotowany makaron muszle, polać sosem kurkowym z kurczakiem, posypać obficie natką pietruszki i koperkiem.