Jajeczne myszki na roszponkowej trawce
Składniki:
- Jajka
- Rzodkiewka
- Roszponka
Przygotuj:
- Talerz
- Nóż
Sposób przyrządzenia:
Jajka ugotować na twardo. Następnie jajka ostudzić i obrać ze skorupek. Rzodkiewkę umyć i pokroić w cieniutkie plasterki. Obrane jajka przekroić na połówki i delikatnie, za pomocą noża wykonać nacięcie. Wkładać plasterki rzodkiewki w nacięcie - w ten sposób powstaną uszy myszki.
Roszponkę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na talerzu rozłożyć cztery duże garści rukoli. Następnie po kolei ułożyć jajeczne myszki. Udekorować małymi trójkątami sera żółtego - Myszki przecież lubią serek!
Sposób podania:
Podawać z dowolnym pieczywem pełnoziarnistym.
Okiem psychodietetyka:
Przygotowywanie jajecznych myszek to doskonała okazja do spędzenia czasu w kuchni z małymi dziećmi. Dzieci są zachwycone taką formą zabawy. Roszponkowa trawka, na której hasają myszki w poszukiwaniu serka, może być zachętą do próbowania nowych smaków, może oswoić dziecko z warzywami typu rzodkiewka i sałata.