Dorsz pieczony z cukinią i pomidorami
Składniki:
- Filet z dorsza atlantyckiego - 3-4 szt.
- Pietruszka natka
- Pomidor 2-3 szt.
- Cukinia duża 1 szt
- Bazylia świeża
- Czosnek 2-3 ząbki
- Olej rzepakowy
- Ocet jabłkowy Bio, może być również sok z połówki cytryny
- Sól i Pieprz
Przygotuj:
- Nóż, praskę do czasnku, mały słoiczek z nakrętką
- Naczynie żaroodporne lub brytfannę do pieczenia
- Piekarnik nagrzany do 190 stopni
Sposób przyrządzenia:
Filet z dorsza umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do naczynia żaroodpornego.
Cukinię obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Układać cukinię z pomidorami wokół brzegu naczynia żaroodpornego.
W małym słoiczku przygotować marynatę do mięsa. Czosnek obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę i włożyć do słoiczka. Dodać 4 łyżki oleju rzepakowego, 4 łyżki octu jabłkowego. Słoiczek zamknąć i energicznie wstrząsnąć kilka razy. Natkę pietruszki i bazylięświeżą - po kilka większych gałązek - umyć i pokroić drobno.
Rybę polać przy użyciu łyżki marynatą i posypać obficie pokrojonymi świeżymi ziołami.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, grzałki góra dół, wstawić naczynie z rybą i piec ok. 40-50 minut.
Sposób podania:
Smakuje wybornie podane z makaronem ryżowym. Całość jest niezwykle delikatna.