Kluski z makiem i bakaliami
Kluski z makiem i bakaliami to doskonała propozycja na deser lub słodką przekąskę. Źródło zdrowej słodyczy oraz cennych składników mineralnych takich jak wapń i magnez.
Składniki:
- Makaron 150g - najlepiej o ciekawych kształtach (kokardki, mix postaci bajkowych, samochodziki, gwiazdki, literki), może być też makaron kolorowy (z dodatkiem naturalnych barwników pochodzących z marchwi, buraków, szpinaku)
- Mak 150 g
- Daktyle suszone 6 szt.
- Śliwki suszone 6 szt.
- Morele suszone 6 szt.
- Figi suszone 6 szt.
- Rodzynki 50g
- Miód pszczeli 50g
Przygotuj:
- Miseczkę lub talerz głęboki
- Łyżkę
- Blender lub nóż
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować al dente i ostudzić. Mak sparzyć i zmielić. Można też użyć suchego maku już zmielonego, jest on zmielony i pasteryzowany parą i gorącym powietrzem i nie trzeba go już sparzać (nie mylić z gotową masą makową w puszce]. Do przygotowanego blendera włożyć suszone owoce: daktyle, morele, śliwki, figi i lekko pociąć ale tak aby były to kawałki owoców a nie masa. Owoce można też pokroić nożem. Przygotować miskę lub inne naczynie. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać: makaron, mak, pokrojone bakalie, rodzynki, miód.
Sposób podania:
Podawać w miseczkach lub pucharkach, jeść łyżeczką. Można posypać po wierzchu prażonymi płatkami migdałów, lub dowolnymi orzechami, pestkami, nasionami np. dyni, słonecznika.
Okiem dietetyka
Poniżej lista produktów obfitych w wapń - są to nie nabiałowe źródła wapnia. Szczególnie istotne jest, aby były one w codziennym menu osób będących na diecie bezmlecznej.
- warzywa:jarmuż, natka pietruszki, boćwina, kapusta włoska, kapusta kiszona, brukselka, szczypiorek, dynia, szpinak, buraki,
- suche nasiona roślin strączkowych – fasola, soja, groch – można zrobić pastę do kanapek,
- owoce suszone – figi, morele,
- orzechy – laskowe, pistacjowe, nerkowca, włoskie, migdały,
- nasiona – maku, sezamu, słonecznika, ziarno amarantusa,
- produkty zbożowe – płatki owsiane,
- szprotki – w całości czyli z kośćcem – można zrobić pastę do kanapek,
- cenne źródło wapnia to również wody wysoko zmineralizowane o wysokiej zawartości wapnia
np. Muszyna, Muszynianka, Staropolanka. Jedna szklanka uzupełni codzienną dietę w wapń oraz magnez.