Omlet z kurkami
Składniki:
- Jaja 2-3 szt.
- Olej rzepakowy - 1-2 łyżki
- Kurki
- Sól, pieprz
- Szczypiorek
Przygotuj:
- Patelnia z powłoką nieprzywierającą non-stick
- Łopatka do naleśników - szeroka
Sposób przyrządzenia:
Kurki oczyścić i umyć. Szczypiorek umyć i drobno pokroić. Kurki wyłożyć na patelnię, dodać olej rzepakowy. Dusić kurki na wolnym ogniu 7-10 minut - powinny być aldente. Jajka wbić do miseczki, roztrzepać widelcem, dodać sól i pieprz, wylać na patelnię z kurkami. Całość posypać obficie szczypiorkiem.
Patelnię można wstawić do piekarnika na 10 minut temperatura 180 stopni grzałki góra dół. Można również postawić na płycie (gazowa, ceramiczna, indukcja) na 5-7 minut na wolnym ogniu.
Po upieczeniu, przy użyciu łopatki do naleśników, omlet delikatnie zsunąć na talerz. Podawać z pieczywem lub na przykład pieczonymi ziemniakami.