Lody kokosowe z mango i ananasem
Składniki:
-
mleko kokosowe BIO 200 ml lub śmietanka kokosowa BIO
-
wiórki kokosowe BIO 3łyżki
-
banan 1 szt.
-
mango 1 szt.
-
cukier puder 2 łyżki
-
migdały w płatkach
-
ananas świeży 1/3 szt.
Przygotuj:
-
miseczkę, nóż, łyżkę, blender, pojemnik do zamrażania
Sposób przyrządzenia:
Banana i mango obrać ze skórki. Do miseczki wlać mleko kokosowe, włożyć banana i mango, dodać cukier puder. Zmiksować przy użyciu blendera ręcznego. Dodać wiórki kokosowe.
Przełożyć masę do maszyny do lodów lub odpowiedniej przystawki do lodów i ustawić odpowiedni program. Jeśli nie mamy maszyny/przystawki do lodów to masę należy przełożyć do pudełka i zamrozić. Podczas mrożenia należy co pół godziny wyjąć i zamieszać łyżką. Czynność tę należy powtarzać przez około 5 godzin. Masę można również przełożyć do odpowiednich pojemniczków na lody z patyczkami.
Można również zamrozić pokrojonego banana i mango. Następnie do miksera z ostrym nożem włożyć zamrożone owoce, dodać śmietankę kokosową i całość zmiksować. Dodać wiórki kokosowe.
Migdały wsypać na patelnię i prażyć przez kilka minut na wolnym ogniu cały czas mieszając. Pozostawić do ostygnięcia.
Sposób podania:
Można posypać po wierzchu prażonymi migdałami, płatkami owsianymi, rodzynkami lub dowolnymi pestkami, nasionami np. dyni, słonecznika. Dowolnie można przyozdabiać świeżymi owocami: ananasem, melonem, pomarańczami.