Sałata z pieczonych buraków z kozim serem i orzechami
Składniki:
- Sałata rukola
- Pieczone buraki
- Ser kozi
- Orzechy włoskie
- Sól, Pieprz
- Cytryna - sok ( może być również Ocet jabłkowy bio)
- Oliwa z oliwek,
- Miód naturalny
- Musztarda
Przygotuj:
- Talerz
- Mały słoik z zakrętką
- Nóż
Sposób przyrządzenia:
Buraki umyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykryć papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 200 stopni, grzałki góra dół. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
Rukolę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Buraki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Ser kozi – odciąć plaster i pokroić na małe kawałki. Do słoika wlać świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny, dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę miodu, łyżeczkę musztardy,sól i pieprz. Słoik zamknąć i energicznie potrząsnąć.
Na talerzu rozłożyć kilka garści rukoli. Następnie ułożyć plastry pokrojonego buraka, ser kozi, orzechy włoskie. Polać dressingiem ze słoika.
Sposób podania:
Sałatkę podawać z dowolnym pieczywem: pełnoziarnistym pszennym, żytnim, graham.