Pieczone śliwki z makaronem tagliatelle i prażonymi migdałami
Składniki
- śliwki
- makaron tagliatelle
- migdały w płatkach
- cynamon mielony
- cukier trzcinowy
- jogurt naturalny
Przygotuj
- naczynie żaroodporne - do upieczenia śliwek
- garnek, durszlak - do ugotowania makaronu
- patelnia - do uprażenia migdałów
Sposób przygotowania
Śliwki umyć, pozbawić pestek, pokroić na połówki lub jeśli są bardzo duże na ćwiartki. Ułożyć śliwki w naczyniu żaroodpornym, posypać delikatnie cynamonem. Przykryć papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 190 stopni grzałki góra-dół.
Makaron ugotować al dente i odcedzić. Patelnię podgrzać, wsypać migdały w płatkach na patelnię i prażyć przez kilka minut. Śliwki podawać od razu po upieczeniu.
Makaron ułożyć na talerzu, nałożyć gorące śliwki, posypać odrobiną cukru trzcinowego i dość obficie prażonymi migdałami. Można również polać naturalnym jogurtem.
Zamiast cukru trzcinowego można użyć ksylitolu lub erytrolu.