Insulinooporność a Indeks Glikemiczny
Insulinooporność należy leczyć odpowiednim postępowaniem dietetycznym, ponieważ nieleczona może prowadzić do następstw klinicznych w postaci wielu chorób i dolegliwości.W insulinooporności wskazana jest dieta o niskim indeksie glikemicznym i niskim ładunku glikemicznym.
Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny danego produktu pokazuje, jak bardzo wzrasta poziom glukozy we krwi po zjedzeniu tego produktu. Po spożyciu pokarmu o wysokim IG, poziom glukozy we krwi szybko wzrasta, a następnie szybko spada, co jest niekorzystne dla organizmu. Zjedzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym powoduje niewielki wzrost ilości glukozy we krwi.
W zależności od wartości IG produkty możemy podzielić na produkty o niskim, średnim i wysokim IG:
- niski: IG ≤ 55 - produkty, które można wybierać przy układaniu codziennego jadłospisu,
- średni: IG 56-70 - produkty, które można spożywać od czasu do czasu, w małych ilościach i tylko w zbilansowanym posiłku,
-
wysoki: IG > 70 - produkty, których należy unikać.
Ładunek glikemiczny
Ładunek glikemiczny odzwierciedla wzrost poziomu glukozy we krwi po zjedzeniu porcji produktu – czyli bierze pod uwagę indeks glikemiczny oraz ilość węglowodanów czyli konkretną porcję produktu.
Ważny jest zarówno Indeks glikemiczny czyli rodzaj węglowodanów, jak i Ładunek glikemiczny czyli ilość (udział) określonego rodzaju węglowodanów na talerzu.
Zalety diety o niskim indeksie glikemicznym
- wspomaga redukcję masy ciała i spalanie tkanki tłuszczowej u osób z nadwagą i otyłością
- wpływa na zmniejszenie uczucia głodu i utrzymanie sytości
- zmniejsza ryzyko chorób: cukrzyca 2, chorób układu krążenia w tym choroby niedokrwiennej serca, PCOS,
- zmniejsza ryzyko: insulinooporności, cukrzycy ciężarnych, hipoglikemii reaktywnej
- zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych jelita jelita grubego, piersi, jajników i prostaty,
- poprawia profil lipidowy krwi – zmniejszenie poziomu triglicerydów, zwiększenie HDL, zmniejszenie LDL (tzw. "złego cholesterolu") oraz cholesterolu całkowitego,
- zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, stłuszczenia wątroby,
- poprawia stan skóry, zmniejsza objawy trądziku,
- zmniejsza wszelkie stany zapalne w organizmie.
mgr Kamila Seifert-Jędrzejczak
Dietetyk kliniczny, Psychodietetyk, Diet coach