download-arrow up-arrow right-arrow left-arrow

Insulinooporność a Indeks Glikemiczny

Insulinooporność należy leczyć odpowiednim postępowaniem dietetycznym, ponieważ nieleczona może prowadzić do następstw klinicznych w postaci wielu chorób i dolegliwości.W insulinooporności wskazana jest dieta o niskim indeksie glikemicznym i niskim ładunku glikemicznym.


Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny danego produktu pokazuje, jak bardzo wzrasta poziom glukozy we krwi po zjedzeniu tego produktu. Po spożyciu pokarmu o wysokim IG, poziom glukozy we krwi szybko wzrasta, a następnie szybko spada, co jest niekorzystne dla organizmu. Zjedzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym powoduje niewielki wzrost ilości glukozy we krwi.

W zależności od wartości IG produkty możemy podzielić na produkty o niskim, średnim i wysokim IG:

  • niski: IG ≤ 55 - produkty, które można wybierać przy układaniu codziennego jadłospisu,
  • średni: IG 56-70 - produkty, które można spożywać od czasu do czasu, w małych ilościach i tylko w zbilansowanym posiłku,
  • wysoki: IG > 70 - produkty, których należy unikać.

Ładunek glikemiczny

Ładunek glikemiczny odzwierciedla wzrost poziomu glukozy we krwi po zjedzeniu porcji produktu – czyli bierze pod uwagę indeks glikemiczny oraz ilość węglowodanów czyli konkretną porcję produktu.

Ważny jest zarówno Indeks glikemiczny czyli rodzaj węglowodanów, jak i Ładunek glikemiczny czyli ilość (udział) określonego rodzaju węglowodanów na talerzu.

Zalety diety o niskim indeksie glikemicznym
  • wspomaga redukcję masy ciała i spalanie tkanki tłuszczowej u osób z nadwagą i otyłością
  • wpływa na zmniejszenie uczucia głodu i utrzymanie sytości
  • zmniejsza ryzyko chorób: cukrzyca 2, chorób układu krążenia w tym choroby niedokrwiennej serca, PCOS,
  • zmniejsza ryzyko: insulinooporności, cukrzycy ciężarnych, hipoglikemii reaktywnej
  • zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych jelita jelita grubego, piersi, jajników i prostaty,
  • poprawia profil lipidowy krwi – zmniejszenie poziomu triglicerydów, zwiększenie HDL, zmniejszenie LDL (tzw. "złego cholesterolu") oraz cholesterolu całkowitego,
  • zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, stłuszczenia wątroby,
  • poprawia stan skóry, zmniejsza objawy trądziku,
  • zmniejsza wszelkie stany zapalne w organizmie.

mgr Kamila Seifert-Jędrzejczak

Dietetyk kliniczny, Psychodietetyk, Diet coach

Konsultacje

Dobre jedzenie
to podstawa dobrego życia

Kto z nas nie chciałby cieszyć się wspaniałym zdrowiem i tryskać energią?

Regularne spożywanie różnorodnych, pełnowartościowych posiłków to najlepszy sposób aby cudownie wyglądać i czuć się fantastycznie przez całe życie. To również droga do uniknięcia groźnych chorób. No i ta przyjemność smaków, zapachów.

Skontaktuj się lub napisz
Kontakt

Jeśli masz pytania lub jesteś zainteresowany skontaktuj się!

Skontaktuj się ze mną
zadzwoń lub napisz.

Kontakt

Zapoznaj się z cennikim
moich usług.

Cennik